HET VERHAAL

HET VERHAAL VAN BUURVROUW DURKJE

 

Kaasmakerij Buurvrouw Durkje is nog piepjong, maar verhalen zijn er legio. Over het ontstaan van de kaasmakerij, over de voldoening die het maken van mooie, gezonde producten geeft. Over aarzelende kinderhandjes die de zachte Brown Swiss’ aaien. En over de festivalgangers die zo graag met (het T-shirt van) Buurvrouw Durkje op de foto wilden! Het zijn de verhalen die verteld worden tijdens een workshop, aan collega’s in het ziekenhuis en aan de directeur die z’n pantalon uitgelegd wil hebben. Aan mede-ondernemers van de plaatselijke ‘club’ en aan kinderen die het platteland nog nauwelijks ontdekt hebben.

En nu kan de kaasmakerij nóg een verhaal toevoegen, dat van Buurvrouw Durkje bij de Buren ofwel: een nieuw product op je bord. Mem Trientsje maakt vanaf het begin allerlei soorten ambachtelijke kaas (onder meer rauwmelkse boerderijkaas, Friese nagel, Italiaans gekruid, met gember, bieslook, komijn en gerookt), maar er is altijd ruimte voor iets nieuws. Dat kan op zo’n kleinschalig bedrijf. Bij bezoeken aan ijsboeren, restaurants en culinaire winkeltjes groeit er soms iets bijzonders, een pareltje. Dat kan een nieuw recept zijn of een nieuw product, zoals de kaas die nu is opgestuurd. Dan ontstaat er ‘kaas met een mooi verhaal’, een verhaal om van te smullen, het verhaal van Buurvrouw Durkje bij de Buren.

HET OERGEVOEL

Dochter Durkje is arts-assistent in een ziekenhuis, mem Trientsje is coupeuse en samen zijn ze Kaasmakerij Buurvrouw Durkje. Dat ze beiden opgroeiden op een melkveebedrijf bleek bepalend voor het oergevoel dat moeder en dochter bij elkaar herkenden: ‘Voeten in het veen, het hoofd in de wind, koeien op stal en kazen op de plank’. Hun droom kwam uit toen dochter Durkje op het platteland ging wonen en ruimte had voor vee. Vier Brown Swiss en twee zwartbonte Holsteiners. De koeien staan bij Durkje, de kazen liggen te rijpen bij Trientsje en de kaasmakerij werd een feit.

Kaasmakerij Buurvrouw Durkje is een kleinschalig, liefdevol bedrijf en sinds augustus 2019 biologisch. Vandaar het ‘mei leafde makke’ op de folders. Ze gunnen de dieren een goed leven en behandelen ze met aandacht. Zomers lopen de koeien buiten. De stal is nu nog oud en klein met houten tussenschotten. Hoe romantisch ook, er komt een onderkomen waar de dieren ’s winters veel meer ruimte hebben. Die ‘stal van elders’ krijgt bij Buurvrouw Durkje een tweede leven omdat ze zorgvuldig omgaan met dieren en dingen. Ook met de manier waarop het land bewerkt en bemest wordt. Buurvrouw Durkje ziet graag een bloemetje en gunt de dieren een gevarieerde hap. Dat proef je in de producten en iedereen wordt er vrolijk van. Het is waard om verder verteld te worden, kijk maar eens op Facebook!

PRODUCTEN

DE KAASMAKERIJ

VERKOOPPUNTEN

DE KOEIEN