HET VERHAAL
Een verhaal om te vertellen

Zuivelmakerij Buurvrouw Durkje is nog piepjong, maar verhalen zijn er legio. Over het ontstaan van de kaasmakerij, over de voldoening die het maken van mooie, gezonde producten geeft. Over aarzelende kinderhandjes die de zachte Brown Swiss’ aaien. En over de festivalgangers die zo graag met (het T-shirt van) Buurvrouw Durkje op de foto wilden!

Het zijn de verhalen die verteld worden tijdens een workshop, aan collega’s in het ziekenhuis en aan de directeur die z’n pantalon uitgelegd wil hebben. Aan mede-ondernemers van de plaatselijke ‘club’ en aan kinderen die het platteland nog nauwelijks ontdekt hebben.

HET OERGEVOEL

Dochter Durkje is arts-assistent in een ziekenhuis, mem Trientsje is coupeuse en samen begonnen ze Kaasmakerij Buurvrouw Durkje.

Dat ze beiden opgroeiden op een melkveebedrijf bleek bepalend voor het oergevoel dat moeder en dochter bij elkaar herkenden: ‘Voeten in het veen, het hoofd in de wind, koeien in de wei en kazen op de plank’.

Hun droom kwam uit toen Durkje op het platteland ging wonen en ruimte had voor vee. Vier Brown Swiss en twee zwartbonte Holsteiners.

“Voeten in het veen, hoofd in de wind, koeien in de wei en kazen op de plank.”

PROEF DE OORSPRONG

Onder de naam “Kaasmakerij Buurvrouw Durkje” begonnen mem en dochter in 2012 samen een kleinschalige kaasmakerij. De koeien stonden bij Durkje en André in Vegelinsoord, de kazen rijpen bij Tryntsje in Nij Beets. Sinds 2015 vormen wij een officiële VOF die bestaat uit drie leden; Tryntsje van Kouterik, André Brouwer de Koning en Durkje Brouwer de Koning.

Sinds 2016 zijn we begonnen met verse zuivel zoals standyoghurt, boeren boter, karnemelk, vanille vla, volle melk en de ouderwetse hang-op. Stuk voor stuk ambachtelijke producten, waarvan de oorsprong te proeven is. De melk is zoals deze is! We zijn nu echt begonnen met het maken van zuivel met een verhaal!

EEN NIEUW PRODUCT OP JE BORD

Mem Trientsje maakt vanaf het begin allerlei soorten ambachtelijke kaas (onder meer rauwmelkse boerderijkaas, Friese nagel, Italiaans gekruid en gerookt).

Maar er is altijd ruimte voor iets nieuws. Dat kan op zo’n kleinschalig bedrijf. Bij bezoeken aan ijsboeren, restaurants en culinaire winkeltjes groeit er soms iets bijzonders, een pareltje. Dat kan een nieuw recept zijn of een nieuw product. Dan ontstaat er ‘kaas met een mooi verhaal’, een verhaal om van te smullen, het verhaal van Buurvrouw Durkje bij de Buren.

zuivel met een verhaal

Wanneer we het over ‘met liefde gemaakt’ hebben, zien we Buurvrouw Durkje als een stevige dame, die met het hart op de goede plek voor weide en dieren zorgt en bewust de gezonde grondstoffen kiest die haar producten zo puur maken.

Werken aan een verantwoorde en duurzame toekomst is voor Buurvrouw Durkje geen loos begrip. Tegelijkertijd streeft ze naar ‘gezond voedsel voor iedereen’! Hier de juiste balans in vinden is en blijft een mooie uitdaging.

BIO & BETER

Zuivelmakerij Buurvrouw Durkje is een kleinschalig, liefdevol bedrijf en sinds augustus 2019 biologisch.

Ze gunnen de dieren een goed leven en behandelen ze met aandacht. De koeien lopen zoveel mogelijk buiten. De stal is nu nog oud en klein met houten tussenschotten. Hoe romantisch ook, er komt een onderkomen waar de dieren ’s winters veel meer ruimte hebben.

Die ‘stal van elders’ krijgt bij Buurvrouw Durkje een tweede leven omdat ze zorgvuldig omgaan met dieren en dingen. Ook met de manier waarop het land bewerkt en bemest wordt. Buurvrouw Durkje ziet graag een bloemetje en gunt de dieren een gevarieerde hap. Dat proef je in de producten en iedereen wordt er vrolijk van. Het is waard om verder verteld te worden, kijk maar eens op Facebook!