DE KOEIEN
Maak kennis met onze dames

Biologische Zuivelmakerij Buurvrouw Durkje heeft natuurlijk geen enkel bestaansrecht zonder haar bonte dames. Zij hebben een heerlijke plek onze weilanden Maak virtueel kennis met Buurvrouw Durkje haar koeien. In het echt kennismaken? Maak dan eens een afspraak om ze in levende lijve te bewonderen en aaien.

GRAZEN EN GENIETEN

 

Wij zien graag een bloemetje en gunnen de dieren een gevarieerde hap. Buurvrouw Durkje koeien staan daarom zoveel mogelijk buiten.

In het weiland kunnen de koeien optimaal genieten van een kruidenrijk dieet: gras en bloemetjes, om het vervolgens om te zetten in kwalitatieve en heerlijke melk. Het witte goud wat ons betreft!

HET KOPPEL

 

Op dit moment heeft Zuivelmakerij Buurvrouw Durkje 25 koeien en 15 stuks jongvee. Het koppel bestaat uit diverse rassen: Fries roodbont, Fries-Hollands, Holstein-Friesian, Jersey, Brown Swiss en kruisingen van dit alles. Ieder ras heeft zijn unieke kwaliteiten die een waarde geven aan de melk.

 

De meeste koeien komen uit eigen aanwas door ze te kruisen met verschillende stieren. Daarnaast wordt er af en toe een koe aangekocht. Hierbij let de zuivelmakerij voornamelijk op hoge aantallen in vet en eiwit, zodat deze dikke melk omgezet kan worden in kwalitatieve, volle zuivelproducten.

De toekomst

De stal waar de koeien ’s winters te vinden zijn, is nu nog oud en klein met houten tussenschotten. Hoe romantisch ook, er komt een onderkomen waar de dieren veel meer ruimte hebben.

Die ‘stal van elders’ krijgt bij Buurvrouw Durkje een tweede leven uit gebruikte materialen, omdat ze zorgvuldig omgaan met dingen.

Volg ons voor meer foto’s en nieuws!